Vill du bli kattuppfödare?

Mycket har fokuserats på hundar men här ska katterna nu få stå i fokus. Vissa uppfödare till hundar föder också upp katter och vice versa.

SVERAK

Precis som SKK, har katterna en organisation där man registrerar sina katter, ger dem stamtavlor och får råd och hjälp vid uppfödning. Denna organisation heter SVERAK ( Sveriges Kattklubbars Riksförbund ). Precis som i SKK, kan du ansökCat and kitten hug and sleep in compassiona om medlemskap och registrera ditt kennelnamn.

Ska du föda upp avelskatter, måste både han- och honkatten vara stambokförda inom en SVERAK-kattklubb. Annars är saker och ting ungefär samma som hos SKK. Man ansöker om stamnamn (kennelnamn), först hos SVERAK och sedan går det vidare till FIFe, som är motsvarigheten till hundarnas FCI.

EMS-systemet för kattraser

1992 infördes ett system som man kallar EMS. Det innehåller koder för varje kattras.

Rasen har bokstäver och sedan beskrivs färg eller mönster och ibland t.o.m. svanslängd och ögonfärg i kodform.

Katternas parning

En honkatt måste vara drygt ett år innan hon får paras. Efter en ålder på tre år är det svårare att få honan dräktig, så para henne gärna innan. De flesta vilda katter parar sig under den ljusa årstiden men raskatter kan egentligen paras året om. Många katthonor löper flera gånger på raken innan de gör ett uppehåll. Håll koll på din katts löpningar, för löper hon för ofta kan hon få problem, som t.ex. stress, minskad aptit och i vissa fall också sterilitet.

Hormoncykeln på katthonor är annorlunda än hos andra däggdjur. Ägglossning sker bara vid parningen och paras hon inte så tillbakabildas äggblåsorna och ägglossningen uteblir. Man får inte para en katt inom tre veckor sedan den första parningen.

Om katten har blivit parad och fått ägglossning men inte har blivit befruktad, kan hon bli skendräktig. Det tar då längre tid för henne att löpa igen, och hennes juver är inte rött och svullet som vid en riktig dräktighet.

En katt är dräktig i ca 65 dygn, plus eller minus 3-4 dagar och två veckor innan hon ska föda, får man inte transportera henne, förutom till veterinären. Likväl gäller transportförbudet en vecka efter förlossningen.