Uppfödning och avel

RAS

När man vet vilken ras av hund man vill föda upp, ska man ta en titt i RAS (rasspecifika avelsstrategier) som tillhandahålls av Svenska Kennelklubben. Det är saker som beskrivs vara viktiga att tänka på när man avlar, utifrån rasens egenskaper. Alla raser har positiva och negativa sidor, och detta finns också med i RAS.

Registreringen av kenneln

När man väl bestämt sig för att starta en kennel, måste man registrera ett kennelnamn hos SKK om man vill vara medlem där. Första steget är att komma på ett unikt namn på kenneln och fylla i en blankett. Var säker på namnet, för omthul-571a0332-3d53-51bc-8189-e2a4771f3470 du ångrar dig så kostar det extra.

När man har skickat in blanketten, kommer en betalningsavi på posten, där du ska betala ca 2750 kr. Därefter kollar SKK upp att kennelnamnet inte redan finns, eller liknar namnet på en annan kennel, och sedan blir du godkänd, först av SKK och sedan av FCI, vilket är det internationella samfundet för alla kennlar i ca 80 länder. Måste du ändra namnet kostar det inget extra.

Handläggningstiden brukar ta 4-6 månader.

När du till sist blir godkänd, kan du använda ditt namn som stamtavla på alla valpar i kullarna som du föder upp. Man kan ha samma kennelnamn om man är flera ägare av kenneln, vilket också kallas för delägarskap.

Utgifter vid uppfödning av hundar

Att ha kennel kostar mycket pengar, och eftersom du förmodligen vill föda upp så “rena” raser som möjligt, som kan ställas ut med starka meriter, kan du t.o.m ibland vara tvungen att åka utomlands för att få den bästa aveln.

Konkurrensen inom raser är mycket hård, och de flesta vill ha valpar med föräldrar som har en fin stamtavla och har de bästa egenskaperna.

Om man har en tik som man vill para, betalar ägaren för tiken en summa till hanhundens ägare. Samma gäller för katter.

Man måste också ha en bra försäkring på tiken, om hon skulle få problem under dräktigheten eller förlossningen. Valparna ska sedan också ha en försäkring och ID-märkning, samt veterinärbesiktning vid ca fem veckors ålder.