Gå en uppfödarutbildning

Om man vill gå en kurs i hunduppfödning, kan man göra det inom SKK. De klubbar som är medlemmar av Svenska Kennelklubben, har utbildad personal som nu får hålla studiecirklar i uppfödning. Förut fanns det handledare hos klc48bfed346eeb72df0d2418a809c7756ubbar som tidigare inte gått handledarutbildning hos SKK, men det har nu ändrats. Endast certifierade medlemmar får nu leda kurserna.

Om man inte vill eller kan gå en utbildning i klassrum, kan man välja att läsa på distans, som så många andra svenska utbildningar. Från 2016 lanserades även distansutbildningen i hunduppfödning inom SKK. Det kan vara bra att ta den här utbildningen om man känner sig osäker på något eller bara vill fördjupa sig i ämnet av rent intresse. Distanskursen är heller inte svårare att utföra än att ladda ned ett program eller att börja spela online, och allt du behöver är en dator och internetuppkoppling. Att lära sig spela online som t.ex. Blackjack är dessutom roligt och intressant och ger spänning eftersom det handlar om tur och skicklighet.

De områden man fokuserar på i hunduppfödningskursen är:

  • Själva uppfödningen
  • Innan valpkullen är född
  • När valpkullen väl är född
  • Valparna ska flytta hemifrån

Sedan delar man även upp dessa områden i flera avsnitt och totalt blir det 15 lektioner. Boken som används heter Hunduppfödning i teori och praktik, och kan beställas genom SKK. Annan läsning förekommer också, som artiklar och broschyrer av olika slag. Om man vill ta kursen, måste man gå hela utbildningen, rakt igenom. Man kan inte välja delar av den. Hur ofta som lektionerna sker beror också på hur klubbarna vill organisera det hela. Det kan vara en gång i veckan, en gång i månaden eller på helger. Kontakta din klubb om du är medlem i en sådan för att höra dig för om du är intresserad av utbildningen.

Vill man istället läsa på distans omfattas kurstiden av studier under 22 veckor och man får en egen handledare. SKK har samarbete med Studiefrämjandet vad gäller denna distansutbildning.

När du har avslutat kursen, blir du (förhoppningsvis) godkänd och får ett intyg.